Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2126 Ålen Bygdemuseums Venneforening - Istandsetting av Langlandstuggu

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 70.000 til istandsetting av Langlandstuggu

Ålen Bygdemuseums Venneforening har i dag 50 medlemmer. Foreningens hovedoppgave er å utføre arbeid på det lokale bygdemuseet, hvor 100 % av arbeidet gjøres på dugnad. Foreningen bruker mye ressurser på å skaffe økonomiske midler til tiltak som materialer til bygningene, maskinarbeid, innkjøp av utstyr m.m.

Bygdemuseet består av 20 bygninger hvorav Langlandstuggu, bygget på gården Langland i tiden 1730 – 1760 har spesielt høy verneverdi. Huset ble brukt av familien til klokkemaker Børre Hansen Langland (ca. 1723 - 1821) frem til 1950, da det etter hvert ble flyttet til Ålen bygdemuseum. Huset inneholder verktøy og redskaper etter klokkemakeren, og museet har også et av disse prakteksemplarene i sitt eie.

Børre Hansen Langland bygde over 400 klokker i sitt liv og en av de fineste av dem går i dag like nøyaktig. Urmakere har prøvd å finne ut hvilket metall som er brukt i klokka, men hemmeligheten bak legeringen og herdingen har han tatt med seg i graven.

Nå er det tid for å gjøre et større løft med å sette Langlandssuggu i stand. Vinduene er i dårlig forfatning og tømmerveggene er utette på flere steder.

Kulturminneforvalter i Røros kommune uttaler bl.a.: Langlandstuggu er et av få gjenværende verneverdige hus i Ålen som også har en spesiell og interessant historie som bo- og arbeidssted for klokkemaker Børre Hansen Langland, og det er derfor viktig at huset blir istandsatt og bevart for ettertiden.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss