Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2094 Museum Nord - Eiere: Tordis, Even, og John-Magnus Johnsen - Restaurering av Tuva - fase 2

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 84.000 til restaurering av Tuva - Fase 2

Prosjektet er et samarbeid med eierne og Museum Nord, der sistnevnte skal stå faglig og administrativt ansvarlig for gjennomføringen.

Stiftelsen Museum Nord er en konsolidert museumsenhet bestående av 13 museumsavdelinger i 11 kommuner i Lofoten, Vesterålen og Ofoten.

Det samiske gårdsanlegget Tuva er situert i Hamarøy kommune, ved havpollen Glimma, på motsatt bredd av det nasjonale sentret Hamsunsenteret.

Med helt andre proporsjoner enn senteret kan likevel Tuva sies å være et fyrtårn for den samiske historien i kommunen og Nord-Saltenregionen for øvrig.

Anlegget dokumenterer og gir kunnskap om samisk tilstedeværelse, og ivaretakelsen vil styrke samisk identitet og områdetilhørighet lokalt.
Stuehuset er automatisk fredet og er spesiell med sine to arker og med stor grad av autentisitet.

Det er tenkt at Tuva skal bli et utgangspunkt for formidling av samisk kultur og historie, og Tuva er benyttet til flere arrangementer de siste årene. Árran – Lulesamisk senter skal utarbeide en formidlingsplan i samarbeid med eierne og Hamsunsenteret.

Første fase er nå gjennomført med midlertidig sikring og tetting av lekkasjer.
Fase 2 er planlagt som følger:

- Taket: Åser fra 8-tallet skiftes ut og erstattes med avbarkede rundstokker. Noen av bærebjelkene til arkene vurderes også skiftet. Ny taktro legges og trobord sages av lokalt furuvirke.
Museum Nord skal lede arbeidet med never- og torvtekking. Arbeidet skjer på dugnad, og arrangeres som et slags gratis kurs. Torv stikkes på dugnad på et egnet område like ved bygningen.
- Skorstein: Den hengende skorsteinen av teglstein må demonteres og mures opp på nytt.
- Loftsgulv og gulvåser: På loftet, over stua og kjøkkenet er det store råteskader i tre golvåser. De tre åsene skiftes ut med kopier tilvirket av lokalt furuvirke, og nye golvbord produseres av lokalt trevirke etter kopier av de originale.

http://www.museumnord.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss