Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2086 Veøy prestegard og middelalderkirke - Brannvarsling

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 77.300 til brannverslingsanlegg ved Veøy kirke og prestegård

Søknaden omfatter middelalderkirke og 3 gjenværende bygninger fra den gamle prestegarden på Veøy.

• Veøy gamle kirke ble bygget i ca. år 1200. Interiør med noen før-reformatiske gjenstander (alterstaker, kirkeklokke og benkevanger), samt rike utsmykninger fra 1600-1800 (barokk altertavle/prekestol/epitafium/kirkestoler, dekormaling fra 1858, lysekrone mv.)
• Hovedbygning på Veøy gamle prestegard er fra 1752/53 og ble vedtaksfredet i 1923. Intakt interiør fra familien Coucheron-Aamodt fra første halvdel av 1900-tallet.
• Borgstue (første halvdel av 1800-tallet), ombygd til servicebygg i 1990.
• Låve (en eldre del fra tidlig 1800-tall) delvis nybygg i 1992 m/servicefunksjon og forsamlingslokale.

Borgstue og låve er ikke fredet, men er viktige for opplevelsen av bygningsmiljø og kulturlandskap. Veøya ble i 1970 fredet som landskapsvernområde (et av de første i Norge).

Kirken ble nedlagt som sognekirke i 1907, men benyttes til noen få kirkelige handlinger hvert år. Formell eier av kirken er Molde kommune, som har inngått en forvaltningsavtale med Romsdalsmuseet.

Det er i dag montert lynavleder i kirken og i alle bygninger er det utplassert flere hånd slukke apparat samt vanlig røykvarslere.

Det søkes om midler til montering av brannvarslingsanlegg med direkte varsling til Molde Brannvesen. I alle fire bygg skal det monteres detektorer som knyttet trådløst opp mot sentral i Borgstua. Det er ikke elektrisk forsyning på øya så derfor skal drift av anlegget monteres solcellepanel og med et metanoldrevet brenselscelleanlegg som reservekraft.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss