Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2084 Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) - Restaurering av stabburet på Utøya

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til restaurering av stabburet på Utøya

Utøya er en øy i Tyrifjorden på 113 dekar og ligger adskilt fra fastlandet med ca. 550 m. Det meste av øyas bebyggelse ligger på nordre del av øya. Det gjelder det gamle gårdsbruket - en tidligere husmannsplass, samt nyere bygninger - kafébygget med tilliggende hus. Skolestua og mindre hus rundt denne ligger sør på øya.

Fram til mot slutten av 1800-tallet ble det drevet jordbruk fra gårdsbruket på øya inntil stortingsmann og senere statsminister Jens Kristian Bratlie kjøpte det i 1893. Han brukte gårdstunet som sommersted. Under krigen drev leirvirksomhet NS. Senere ble den leid ut til både AUF, Arbeidernes Idrettsforbund og andre organisasjoner inntil Oslo og Akershus faglige samorganisasjon i 1950 besluttet å overdra Utøya til AUF.

Siden har Utøya vært et av Norges viktigste leirsteder, mest kjent for AUFs årlige sommerleir. Arrangementet er blitt omtalt som sommerens viktigste politiske talerstol da tusenvis av ungdommer velger å bruke feriedagene til å jobbe for frihet, demokrati, likeverd og solidaritet.

Etter bombeangrepet på regjeringskvartalet i Oslo sentrum 22. juli 2011 gjennomførte Anders Behring Breivik en massakre på øya. Det var 564 personer på øya i forbindelse med den årlige sommerleiren. 69 av disse mistet livet. 67 ble skutt og drept, og to døde i forsøket på å unnslippe.

Etter disse tragiske hendelsene har livet stått ganske stille på Utøya. Imidlertid har AUF nå besluttet å gjenreise Utøya. Etter en omfattende prosess er man kommet til at det er den beste måten å svare på terrorangrepet 22. juli 2011.

Det er tenkt å etablere et minnested på Utøya - Nytt Hovedbygg - Nye brygger - Oppgradering av aktivitetsområder - Opprustning av eksisterende bygningsmasse (heriblant stabburet).

Fylkeskommunen konkluderer i sin uttalelse: ”Gårdsbruket på Utøya bestående av hovedbygning, driftsbygning og stabbur har høy verneverdi. Vi anbefaler at alt bevares og restaureres. I tillegg anbefaler vi at det bør legges en hensynsone med formål bevaring over anlegget og en del av arealet rundt tunet”.

I dag bekrefter prosjektleder for Nye Utøya, på generell basis, at det er ingen ønsker om å rive deler av gårdstunet. Det er et mål også for AUF å bevare og sikre stabburet, og gårdstunet som helhet. Derfor fremmes det nå søknad til Norsk Kulturminnefond, Stiftelsen UNI og Buskerud fylkeskommune om økonomisk støtte til utbedring av stabburet som ut fra teknisk tilstand desidert har behov for oppgradering.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss