Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2078 Miljøstiftelsen Bellona - Prosjektet Atomkraftrenessanse - fase 3

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til prosjektet Atomkraftrenessanse - fase 3

Stiftelsen UNI har gitt økonomisk støtte til gjennomføring av Fase 1 og Fase 2 av Konse-kvenser av en atomkraftrenessanse, og dette har vært avgjørende for gjennomføringene.

Dessverre ble prosjektet veldig aktuelt i mars 2011 som følge av atomulykken ved atomkraftverket i Fukushima i mars 2011. Ulykken ved Fukushima har ført til en omfattende internasjonal debatt om hvor sikker atomkraft er og i hvor stor grad atomkraft skal være en del av den fremtidige energiforsyningen. For eksempel har Tyskland i etterkant av Fukushima-ulykken bestemt seg for å fase ut atomkraft innen 2022. Sveits og Belgia har også gjort lignende vedtak. I våre naboland er imidlertid det stikk motsatte; både Finnland og Russland har annonsert planer om å bygge nye atomreaktorer nær Norge. Sverige vil fortsette med atomkraft, og i Storbritannia er det planer om å bygge nye atomkraftverk. I 2014 skal det også avgjøres om den norske forsøksreaktoren i Halden får fortsatt driftstillatelse.

Videreføringen av prosjektet Konsekvenser av en atomkraftrenessanse gjennom Fase 3 har dermed ikke blitt mindre viktig.

I løpet av de siste 5 til 10 årene har atomkraft i stadig økende grad blitt lansert som en viktig løsning på verdens klima- og energiforsynings problemer. Bakgrunnen for denne økende interessen er både at atomkraft har relativt begrensede CO2-utslipp og at atomkraft i enkelte land kan trygge den nasjonale energisikkerheten, ved at man unngår å importere store mengder fossilt brensel.

Fortsatt er atomkraft en viktig bærebjelke i mange lands energiforsyning. Man vil se bygging av en lang rekke reaktorer i Asia og Midtøsten, også i land som i dag ikke har.

Parallelt er det også fokus på hvordan man skal behandle radioaktivt avfall og brukt atombrensel som har samlet seg opp i over 50 år. I dag har ingen en endelig løsning for det langlivede og høyradioaktive avfallet.

Bellona har de siste 20 årene jobbet tett med spørsmål knyttet til atomkraft, gjennom sitt arbeid i Russland og vår konstruktive dialog med eierne av reprosesserings-anleggene i Sellafield. Bellona har et stort faglig og politisk nettverk

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss