Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2072 Jens Andreas Carlsen og Tone Andersen - Restaurering av tak på Borgstua ved Dønnes Gård

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til omlegging av taket på Borgstua ved Dønnes Gård

Dønnes Gård ligger på øya Dønna i Nordland fylke, og var gjennom 700 år hovedsetet i Dønnesgodset. Gårdens lange og svært interessante historie er godt dokumentert, bl.a av historieprofessor Axel Coldevin som var født på gården.

De første skriftlige kilder går tilbake til 1200-tallet. Fra 1675 satt slekten Tønder som eiere av godssamlingen, og i 1751 ble Coldevin-slekten giftet inn. Godssamlingen ble oppløst etter Isach Coldevins konkurs våren 1911. I 1917 kjøpte John Mikal Løvdahl hovedgården.

Søkerene, som overtok gården i 1992, er fjerde generasjon av slekten Løvdahl. På gården drives melkeproduksjon, grovforproduksjon, turisme med basis i kultur og historie, samt litt skogsdrift. Turismedelen gir best avkastning, og hovedhuset er i dag innredet til gjestegård. Borgstua har en leilighet for utleie, samt møterom, historiefortellerom og gårdsmuseum i den gamle grua i 1. etasje. Her holdes foredrag over gårdens historie, samt omvisninger i Dønnes kirke (fra 1200-tallet). I 1999 ble gården tildelt Olavsrosa av Norsk Kulturarv.

Tunet består av to store våningshus, uthus, brønnhus og jordkjeller. Nord for tunet ligger driftsbygningene, og i enden av den engelske hagen, står et lysthus. Sør for tunet ligger en smie.

Det gamle tunet som ble bygget opp på slutten av 1600-tallet, ble herjet av en storbrann i 1892. 3 store våningshus samt uthuset, gikk tapt. Hovedhuset ble bygget nytt – levert av Dampsaga på Spillum (Namsos). Borgstua ble hentet fra Mo i Rana, og flyttet til Dønnes i 1893. Bygningen ble oppsatt på Mo i 1868, opprinnelig i 3 etasjer. På Dønnes ble det satt opp med to etasjer, mens resten av materialene ble brukt til nytt uthus.

Bygningene på tunet står fortsatt intakte. Bordkledning og vinduer har blitt antikvarisk vedlikeholdt, mens det nå er behov for et mer omfattende vedlikehold av takene.

Takene på Dønnes er lagt med dobbel tro, med never mellom og takstein festet direkte på øverste tro. Det finnes få gjenværende bygninger med slike tak i distriktet. Takene har stått i 120 år! Steinen begynner imidlertid å forvitre og løsne, og det har vært enkelte lekkasjer rundt piper og i rennene langs arken på hovedhuset.

Å restaurere takene på Dønnes som opprinnelig, vil ha stor verdi for dokumentasjon og kunnskap. Det finnes få håndverkere med denne kompetansen, og det søkes derfor om finansiering hos Nordland Fylkeskommune og Dønna kommune til å avvikle kurs på Dønna Gård i forbindelse med takrestaureringen.
En tilstandsrapport er blitt utarbeidet, og man ser for seg et tre-årig takrestaureringsprosjekt der man starter med Borgstua det første året.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss