Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2052 Torger Johan Trones - Restaurering av høylåve på Hemminghytt

fikk på styremøte 06. februar 2014 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til sikring og restaurering av høylåve på Hemminghytt

I 2006 igangsatte Beiarn kommune et registrerings- og skjøtselplanprosjekt for bygninger i jordbrukets kulturlandskap. Rapporten og restaureringsplanen for Hemminghytt-tunet, som ligger til grunn for søknaden, er finansiert av Beiarn kommune gjennom registeringsprosjektet. Dette har sin bakgrunn i at Hemminghytt er ett av utvalgte anlegg med høy kulturminneverdi.

Følgende er oppsummert i rapport i juni 2011:

Tunet på Hemminghytt består av stuebygning, borgstue, høylåve, skjåg og stall. Tunet har tidligere hatt fjøsbygning, stabbur og kornlåve. Fjøset er revet, mens stabbur og kornlåven er flyttet.

Gården ligger vakkert til i et åpent landskap. Selv om flere bygninger er revet og flyttet, er tun strukturen bevart. Bygningene har ulik tilstand og bevaringsverdi. Stuebygningen er i best stand og har en åpenbar bevaringsverdi, med en laftetemetode typisk for 1700-talle. Den har også god bruksverdi med en stor grad av autentisitet.

Låven og sjågen er preget av fremskredet forfall, men representerer typiske alderdommelige byggeteknikker som det er få bygninger igjen av. Disse to bygningene må underlegges særskilt oppmerksomhet i materialbruk og ivaretaking av detaljer.

Bygningene har i sum vesentlige kvalit
eter som fordrer et grundig arbeid med hensyn til dokumentasjon, planlegging og kompetanse i bygningsvern.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss