Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2046 Bjung Bygdatunlag - Vernebygg for børsabåten M/K Falken

fikk på styremøte 06. februar 2014 i Stiftelsen UNI kr. 70.000 bygging av vernehus for børsabåten M/K Falken

Bjugn Bygdatunlag ble stiftet i 1979. Stiftelsen av laget var starten på en ny vår for Mølnargården, med restaurering av hovedhuset, og etablering av et bygdetun som hovedmål.

MK Falken er en tresjark som ble bygget under krigen i Børsa. Børsabåtene var en båttype som dominerte kystfiskeflåten i Trøndelag på 1930-60 tallet. Båten er oppmålt og kopiert i 7/8 format på båtbyggeriet ved Museet Kystens Arv.

Falken hadde en eier, Arne Kvernstad, som drev fiske ved utløpet av Trondheimsfjorden i godt og vel en mannsalder og leverte fangsten til en føringsbåt som fraktet den ferske fisken til Ravnkloa i Trondheim for detaljsalg. Denne virksomheten er godt dokumentert, og Falken representerer derfor en viktig del av den regionale kystkulturhistorien og det påhviler derfor et særlig ansvar å bevare fartøyet for ettertida.

I 1989 ga Kvernstad båten til Bjugn Bygdatun for at den skulle bevares der. Den ble da reparert og satt på land i Mølnargårdsfjæra, der den fikk en provisorisk overbygg med blikktak og åpne sider.

På grunn av tyngden har fartøyet nå sunket ned i grunnen, og det er derfor fare for at kjølen kan ta skade. Man innser at Falken aldri vil bli sjødyktig igjen, men ønsker å gi den et varig opphold i relativt tørre omgivelser, med lett adgang for publikum ved å bygge et mer solid hus rundt båten, i stil med resten av sjøhusene på museet.

Museet Kysten Arv er opptatt av å bevare sjeldne klinkbygde båter og anbefaler sterkt at Bjugn Bygdatunlag vurderes støtte til bevaring av Børsabåten Falken. Også Båtskott trebåtbyggeri som i 2009 bygde en børsabåt etter modell fra Falken støtter søknaden.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss