Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1944 Stiftelsen Bautahaugen Samlinger - Hedalen Mølle

fikk på styremøte 11. oktober 2013 i Stiftelsen UNI kr. 350.000 til isandsetting av Hedalen Mølle

Bautahaugen Samlinger er et bygdemuseum som ble stiftet i 1902. Stiftelsen har ansvar for tre selvstendige enheter:

1. Bautahaugen Samlinger, bygdetunet har en samarbeidsavtale med Valdresmusea og samlingene består av 15 hus fra 1700 og 1800-tallet
2. Garden Bergsrud er en testamentarisk gave fra to privatpersoner i 2001 med 7 hus fordelt på gardstun og på fjellet
3. Hedalen Mølle, som er gitt som en testamentarisk gave fra en privatperson i 1978.

Det eksisterer ingen samarbeidsavtale om denne bygningen og er heller ikke tatt med i konsolideringsprosessen med Valdresmusea. Mølla initierer i dag naturlig nok ingen inntekter som kan brukes på drift og vedlikehold. Mølla er et treetasjes hus der deler er fra 1700-tallet. Mølla har alt av inventar for maling av korn.

Mølla er enestående i sitt slag, og har opprinnelig stått sør i Hedalen i Moafossen. I 1904 ble mølla solgt og ligger nå ved Hedalselva, 2 km sør for Hedalen stavkirke. Mølla ble fra 1904 brukt av de fleste bønder i bygda frem til midten på 60-tallet, da Hedølene på dette tidspunktet sluttet å dyrke korn.

Underveis er det gjort små strakstiltak som å jekke opp huset da det holdt på å rase ut. Imidlertid, Hedalen Mølle er i dag fremdeles i svært dårlig forfatning. Dersom man ikke finner midler til en skikkelig restaurering, vil dette kulturminne forsvinne for godt.

Det søkes om støtte til følgende delprosjekter:
1. Istandsetting av steinmurer m.m.
2. Bygningsmessige sikringstiltak
3. Nytt tak

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss