Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1925 A Liv Marit Strupstad - Kjellerbu/potetkjeller på Børgen Nordre.

fikk på styremøte 11. oktober 2013 i Stiftelsen UNI kr. 30.000 til bevaring av kjellerbu/potetkjeller på Børgen Nordre.

Matrikkelgarden Børgen ble ryddet i eldre jernalder, og det finnes fortsatt gravhauger på Børgen. I 1577 var det én gård, mens fra omkring 1690 ble den delt i to; Nordre og Søndre Børgen.

Dagens eiere er 7. ledd i samme slekt. Slekta kom til gården i 1773 da Iver Mikkelsen Hovin overtok gården.

Dagens eiere driver gården som arbeidsplass for to generasjoner, og driften preges derfor av mangesysleri – med kornproduksjon, skogbruk, sagbruk, utleie av jakt, tjenester innen snøbrøyting m.m.

Det omsøkte prosjektet, Kjellerbu/potetkjeller, er den eldste gjenværende driftsbygningen på gården. Kjellerbuer var vanlige, laftede bygninger som stammer fra 1700-tallet. Disse er det få gjenværende av, og det anses som viktig å ivareta og restaurere disse.

Kjellerbua ble brukt til oppbevaringsrom, mens den underliggende jordkjelleren ble tidligere brukt som kjølerom for øl, neper, poteter o.l.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss