Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1909 Bjørn Berger Rudstrøm - Restaurering og sikring av hovedbygning på Øvre Berger

fikk på styremøte 22. august 2013 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til restaurering og sikring av hovedbygningen på Øvre Berger i jevnaker

Gården Øvre Berger ligger i tettstedet Jevnaker, på stupet ned mot Randsfjorden og Randselva. Berger var tidligere en av bygdas og Hadelands største gårder og en av de mest markante, rent beliggenhetsmessig. Gården har et firkant-tun og inntil låven ble revet i 1989, var anlegget komplett slik det sto ferdig utformet i 1888. Kårstua, oppført i 1878, er blitt fredet og det er gjort omfattende tiltak for vedlikehold og sikring av denne.

De eldste opplysningene om gården går tilbake til 1321.

Oppland fylkeskommune har avgitt en antikvarfaglig uttalelse.

Hovedbygningen har stått ubebodd siden 1970 hvor det i denne tiden er begått atskillig hærverk. Likevel, bygningen fremstår som usedvanlig vel bevart med de fleste originale interiørdetaljer bevart med original maling.

Etter eierskifte fra far til sønn har sikring, vedlikehold og restaurering av tunet hatt et betydelig omfang de senere årene. Bl.a. har hovedbygningen fått taket og deler av grunnmuren sikret.

På eiendommen finnes også et område med en rekke klebersteinsbrudd som er fredet. Det har bl.a. blitt levert kleberstein fra Berger til Slottet i Oslo.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss