Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1871-A Bjørn og Margit Landås - Futegarden Alværn

fikk på styremøte 6. juni 2013 i Stiftelsen UNI kr. 76.00 til utbedring av skorsteinene ved Futgarden Alværn

Alværn er en gammel fredet futegard fr 1773, den er da trekkfull og vedfyring er helt nødvendig. Elektrisk oppvarming av huset blir i lengden veldig kostbart. Grunnet pålegg fra Høyanger kommune må 2 skorsteiner utbedres for å få fyringstillatelse.

Garden Alværn i Lavik var en del av kirkegodset i mellomalderes som etter reformasjonen kom i kongens eie. I 1725 ble gården sammen med flere andre i Ytre Sogn overdratt til futen i Sogn. Futen holdt lenge til i Bjordal, men i 1773 ble futehuset i Bjordal flytta til Alværn og oppført som hovedhus for futen Simen Hansen. Hans datter ble gift med generalmajor Ole Elias Holck i 1821 og overtok eiendommen.

Holck gjorde en god karriere innen militæret før han giftet seg og flyttet til Aloværn. I 1814 møtte han som representant på Eidsvoll og var valgt til stortingsmann i 1818, 1824 og 1839.

Garden var i familien Holck sitt eie frem til 1857 da den ble overdratt til Lavik Menighet. I 1889 ble garden solgt til Bjørn Eriksen Fjærestrand, og det er hans etterkommere som i dag eier barden.

Tunet på Alværn består av hovedhuset med fasade mot fjorden, en rekke med flere sammenbygde hus med ulik takhøyder.

Hovedhuset fra 1773 er en lang smal bygning i 1 og en halv etg. Opprinnelig har den hatt en symmetrisk fasade mot fjorden. Eiendommen hadde opprinnelig et flott opparbeidet hageanlegg med murer i naturstein, lysthus og en kjeglebane. Kjeglebanen er dessverre gått tapt og lysthuset er flyttet til Sogn Folkemuseum. I dag er fremdeles mye bevart av de oppmurte strukturene i hagen.
I 1923 ble hovedhuset på Alværn vedtatt fredet.

Kulturavdelingen i Sogn og Fjordane fylkeskommune mener det er nødvendig å få skorsteinene i tilfredsstillende stand da det betyr mye for klimaet i bygningen at en kan opprettholde vedfyring i den store uisolerte bygningen der også interiører er fredet.

Fylkeskommunen har også gitt dispensasjon fra fredningsvedtaket om foring av pipene med stålrør.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss