Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1832 Thor Kristensen - tilbakeføring av takstein

fikk på styremøte 14. februar 2013 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til tilbakeføring av takstein på et toetasje trønderlån fra 1870-årene

Gården Arnthun ligger vakkert til ved Tjeldsundet i bygda Kongsvik. På gårdstunet ligger i dag våningshuset, et toetasjes trønderlån fra 1870, samt stabbur, garasje og to fjøs. Her finnes spor etter gårdsdrift, hushold, jektefart, materialhandel, poståpneri og skomakerverksted. Alt av møbler, bøker, bilder verktøy, husgeråd m.m. er tatt vare på., og fremstår i dag som et levende museum.

Da Thor Kristensen overtok eiendommen i 1998 etter sine foreldre, bar våningshuset preg av å ha stått uten beboere over tid. Det var satt inn husmorvinduer i deler av bygningen, eternitt var lagt utenpå bordkledningen og taket var lekk enkelte steder, med påfølgende vannskader.

Siden da har det vært lagt ned mye arbeid og penger på å tilbakeføre våningshuset til den opprinnelige stilen. Bygningen har fått tilbake det meste av sin gamle stolthet både utvendig og innvendig. Hele kjelleren er renovert, og huset har fått vinduer som opprinnelig. Eternitten på utvendige vegger er fjernet. Gammel kledning og innvendig panel er pusset opp i farger og tekstiler som hørte til den tida våningshuset ble oppført.

Det som gjenstår er tilbakeføring av tak og piper til opprinnelig form.

Da arbeidet med å restaurere huset startet, var taket i så dårlig forfatning at skiferen måtte fjernes. Den ble tatt ned og lagret med tanke på å legge den tilbake når tiden og økonomien tillot det, og pappshingel ble lagt på taket som en midlertidig kriseløsning.

Tiden er nå inne for neste byggetrinn som innebærer å få lagt tilbake skiferen på taket.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss