Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1820 Museum Nord - Eiere: Tordis, Even, og John-Magnus Johnsen - restaurering av Tuva

fikk på styremøte 14. februar 2013 i Stiftelsen UNI kr. 80.000 til restaurering av Tuva, et fredet samisk gårdsanlegg

Prosjektet er planlagt i samarbeid med eierne og Museum Nord, der sistnevnte skal stå som faglig og administrativt ansvarlig for gjennomføringen.

Stiftelsen Museum Nord er en konsolidert museumsenhet bestående av 13 museumsavdelinger i 11 kommuner i Lofoten, Vesterålen og Ofoten.

Det samiske gårdsanlegget Tuva er situert i Hamarøy kommune, ved havpollen Glimma, på motsatt bredd av det nasjonale sentret Hamsunsenteret.

Med helt andre proporsjoner enn senteret kan likevel Tuva sies å være et fyrtårn for den samiske historia i kommunen og Nord-Saltenregionen for øvrig.

Anlegget dokumenterer og gir kunnskap om samisk tilstedeværelse, og ivaretakelsen vil styrke samisk identitet og områdetilhørighet lokalt.

Stuehuset er automatisk fredet og er spesiell med sine to arker og med stor grad av autentisitet.

Imidlertid forfaller bygningene. Eierne har et ønske at anlegget skal bevares i størst mulig grad slik det er, uten noen form for moderniseringer. Det er også tenkt at Tuva skal bli et utgangspunkt for formidling av samisk kultur og historie.

Tuva er benyttet til flere arrangementer de siste årene. Árran – Lulesamisk senter skal utarbeide en formidlingsplan i samarbeid med eierne og Hamsunsenteret

http://www.museumnord.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss