Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1692 Østfoldmuseene, avd. Stiftelsen Fredrikstad museum - Elingaard herregård - veranda / frontispis

fikk på styremøte 6. desember 2012 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til gjenoppføre veranda / frontispis ved Elingaard Herregård, slik det så ut på fredningstidspunktet

Elingaard Herregård eies og forvaltes av Fredrikstad Museum, som i dag er en driftsavdeling i Østfoldmuseene. Fredrikstad Museum er en stiftelse, etablert i 1903 og fikk i 1994 ansvar for Elingaard Herregård.

Andre avdelinger i Østfoldmuseene er: Borgarsyssel Museum, Folkenborg Museum, Halden historiske samlinger, Haldenvassdragets kanalmuseum, Kystmuseet Hvaler, Moss by- og industrimuseum og Storedal kultursenter.

Herregårdshistorie er et viktig fokusområde for museet og et sentralt kulturhistorisk trekk ved Østfolds historie.

Østfold var i sin tid herregårdenes fylke. Av 30 herregårder i landet rundt 1820, lå 14 stykker her. Elingaard er for øvrig den eneste adelige setegård i Østfold som er i offentlig eie og åpen for publikum.

Hovedbygningen fra 1749 ble i 1923 fredet.

Elingaard, har en historie tilbake til middelalderen, og benyttes som museum. Deler av huset er også allment tilgjengelig som utleiested for selskaper.

Elingaard har skiftet eiere flere ganger, men har vært i offentlig eie siden 1975.

Vedlikehold og rehabilitering er imidlertid en utfordring for museet, bygningen er slitt og det elektriske anlegget er ikke forskriftsmessig lenger.

Museet har nær kontakt med Riksantikvaren, fylkeskonservatoren og Kulturminnefondet. Fra antikvarisk hold er det nå aksept for å gjenoppføre veranda / frontispisen slik den så ut på fredningstidspunktet.

http://ostfoldmuseene.no/museene/fredrikstad_museum/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss