Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1602 Frammuseet - Bevaring av polarskuta Gjøa

fikk på styremøtet 12. juni 2012 i Stiftelsen UNI kr. 400.000 til bevaring av polarskuta Gjøa

Frammuseet eies og drives av Stiftelsen Komiteen til Bevarelse av Polarskibet Fram. Kostnader til drift og utvikling dekkes gjennom billett- og salgsinntekter. Verken museet eller Framkomiteen mottar offentlig eller privat støtte. Museet er blant landets best besøkte og antall besøkende øker hvert år.
I 2009 overtok Framkomitten eierskapet til polarskuta Gjøa fra Norsk Maritimt Museum.

Gjøa var første fartøy gjennom Nordvestpassasjen og har en sentral rolle i norsk polarhistorie, og det er beklagelig at skuta har fått stå ute og forfalle så lenge.

Etter Roald Amundsens erobring av Nordvestpassasjen i 1906 med Gjøa, har skuta vært gjenstand for stor internasjonal interesse. I 1909 ble den satt på land i San Francisco og utstilt for publikum. I 1972 ble Gjøa brakt tilbake til Norge og plassert på Bygdøynes. Siden da har det vært gjentatte diskusjoner om Gjøas tilstand, manglende vedlikehold samt mulighetene for et vernebygg.

Det arbeides nå, med støtte fra Riksantikvaren, å få Gjøa inn i et eget vernebygg og å få skuta satt i stand.

Totalkostnadene for vernebygget, og en samtidig modernisering av Frammuseet, er beregnet til kr. 92 mill. Kostnadsoverslaget på restaurering av Gjøa er på kr. 5 mill.

Frammuseet har i dag ikke mulighet for videre utvikling i eksisterende bygningsmasse. Oppføring av vernebygget for Gjøa og moderniseringen av Framhuset vil åpne for universell tilgjengelighet og økt funksjonalitet m.m.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss