Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1589 Sunnmøre Museum - Istandsetting og konservering av Slettereitstova

fikk på styremøtet 12. juni 2012 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til istandsetting og konservering av Slettereitstova

Stiftinga Sunnmøre Museum ble opprettet i 2004 og Sunnmøre Museum er sammen med Aalesunds Museum, Godøy Kystmuseum, Møbelmuseet, Sykkylven Naturmuseum, Ytste Skotet, Landbruksmuseet for Møre og Romsdal, Herøy Kystmuseum, Ørsta Bygdetun - Brudavolltunet, Sivert Aarflot-museet, Volda Bygdetun og Garverimuseet og Dalsfjord Fyrmuseum en del av Stiftinga Sunnmøre Museum.

Museet har 107 antikvariske bygninger, 80 eldre båter, 60. 000 gjenstander og vel 300.000 foto.

Sunnmøre Museum i Borgundgavlen er navnet for hele institusjonen og har ansvaret for drifta av de andre museene i regionen

Sunnmøre Museum har en stovebygning fra garden Slettereit i Ramstaddalen, Sykkylven kommune. Garden var opprinnelig en husmannsplass, men ble selveid i 1840. I siste halvdel av 1800-tallet finner man flere steder i Sykkylven dekorativ maling på gavlveggene og de to øverste tømmeromfarene i storstova.
Slettereitstova ble malt på denne måten inn i 1864, men i tillegg ble alle veggene ådra. Dekor ådring på veggene var svært sjelden på Sunnmøre, derimot var det nokså vanlig på senger og skap.

Etter at bygningen ble flyttet til Sunnmøre Museum i 1947, har huset i mange år blitt stående uferdig. I de senere årene har huset fått bordkledning utvendig, slik det var opprinnelig og Nystova har fått nytt gulv.

Imidlertid, istandsetting av gangen med kjøkkenet og finstuen med ådra vegger gjenstår. Det er spesielt viktig å bevare det malte interiøret i stuen, men tidens tann har tært på malingen.

Sunnmøre Museum har ikke nødvendig ekspertise til slikt arbeid, og folk må derfor leies inn til dette arbeidet.

http://www.sunnmore.museum.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss