Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1587 Gran kommune, Kulturkontoret for Lunner og Gran - restaurering av Klokkerlåven

fikk på styremøtet 12. juni 2012 i Stiftelsen UNI kr. 320.000 til restaurering av Klokkerlåven på Gran

Klokkerlåven er én av to kjente låver i Norge bygget med materialer fra en middelalderkirke. Den restaurerte låven er fredet.

Grinaker stavkirke ble revet i 1866. Tømmeret fra kirken ble hovedsakelig gjenbrukt til å bygge Klokkerlåven. Kirkens to tømrede tverrskip utgjør fjøs og stall i låven. Tømmer fra koret ble brukt til den fjerde veggen i begge disse rommene. Himling med englemalerier var utvendig kledning på låven og ble brukt til spiltau i kirkestallen på baksiden.

Kornbingene ble laget av benkerygger. Kirkens dører, tårnluker og vindu ble også brukt i låven. Veggplanker ble undergulv i fjøset og kan nå ses fra møkk-kjelleren. Kirkesøyler ble brukt til åkerruller.

Etter nesten 60 år med debatt om hva som skal gjøres med Klokkerlåven, bestemte Gran kommune seg for å restaurere låven og la den bli stående på sin opprinnelige plass, og inngikk en avtale med Riksantikvaren om istandsettelse og bevaring. Klokkerlåven er en av Gran kommunes stoltheter,og fremstår i dag som et meget flott og interessant hus å besøke

I 2010 ble det oppdaget skader i grunnen på låven, og låven ble stengt for besøkende for å vurdere skadene nærmere. En rapport om tiltak er nå blitt utarbeidet.

Videre ble aldri restaureringen sluttført helt. Planen var å få bygget opp igjen stallene på baksiden av låven for å styrke østveggen. Slik det er i dag er denne veggen – hvor englemaleriene er, utsatt for fukt og råte.

Gran kommune har satt av midler til brannsikring, og Riksantikvaren vil komme med råd vedrørende dette.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss