Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1544 A Anne Toppe Myrdal - istandsetting av vernemur

fikk på styremøte 10. april 2012 i Stiftelsen UNI kr. 10.000 til istandsetting av vernemur/grunnmur på våningshus på Søre Lønborg

Huset ble reist i 1822 av Anders Olsen Grøsvig og kona Dorthe Grøsvig.
Fylkeskonservatoren beskriver i brev av 30. mai 2003 om husets verneverdi som følger: Huset er trolig omkring 180 år gammelt, og alderen i seg selg gjør det verneverdig. Bygningen er en original blanding mellom tradisjonelt vestlandsk våningshus med vernemurer langs to sider og et bergensk byhus med takvipp.

Denne kombinasjonen er så spesiell at det gir huset en ekstra sjeldenhetsverdi.
På bakgrunn av disse uttalelsene ble riving av huset avverget tidlig på 2000 tallet.

Eiere av huset har lagt mye arbeid og ressurser på å sette huset i stand og gjøre det funksjonelt samtidig med å ta vare på de antikvariske verdiene.

I 2011 ble det reist en ny steintrapp, og Haakon Aase, som utførte arbeidet, oppdaget en del skader i fundamenteringen og grunnmurene/vernemurene, og har laget en tilstandsvurdering samt et kostnadsoverslag.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss