Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1511 Komiteen for vern av Basmo festning - restaurering

fikk på styremøte 29. november 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til restaurering av Basmo festning i 2012.

Basmo festning inngår i de såkalte “opplandske” festningene som ble bygget ved de viktigste innfartsveiene fra Sverige. Basmo ble anlagt ved datidens viktigste vintervei mellom Christiania og Stockholm og tatt i bruk i 1683. Byggearbeidene fortsatte gjennom flere tiår. I alt ble det bygget ca. 40 hus på og nedenfor festningen. Det var den kjente byplanlegger og festningsbygger generalmajor Jean Caspar de Cicignon som sto bak byggingen.

Basmo fikk imidlertid liten militær betydning og i 1745 ble festningen demolert.

I 1977 ble Komiteen for vern av Basmo festning dannet og festningen ble fredet i 1985.

I 1987 begynte restaureringen av tårnbygningen med økonomisk støtte og i samarbeid med Fylkeskonservatoren.

Målet har hele tiden vært å gjenreise tårnet over hvelvene og å synliggjøre restene av de øvrige bygningene på festningen, et arbeid som var beregnet sluttført i år.

Imidlertid, etter befaring høsten 2010 med Riksantikvaren, arkeolog fra Østfoldmuseene og en murmester med antikvarisk kompetanse, ble det vurdert at tilstanden på det originale murverket var svært dårlig, og det er nødvendig å sikre og konsolidere den opprinnelige kalkmuren for å hindre at hele murverket faller sammen.

På oppdrag fra Fylkeskonservatoren er det utarbeidet et tiltaksplan med restaureringsarbeid over flere år.

http://www.festningsverk.no/Basmo.htm

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss