Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1507 Anne-Lise Torvund - istandsetting av grue og skorstein på Mikkelrud

fikk på styremøte 29. november 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 50.000 til tradisjonell istandsetting av grue og skorstein på Mikkelrud.

Mikkelrud er en av mange plasser i Aurskog-Høland som på 1800-tallet var boplasser for innvandrede finner.

Skogfinneplassen Mikkelrud er eiet av Anne-Lise Torvund som kjøpte gården i 2010. Hensikten med ervervelsen er å sikre denne viktige, og snart forsvunne delen av bygdas og fylkets historie for ettertiden.

Mikkelrud er unik i regional-, og delvis nasjonal målestokk. Plassen har bevart en rekke gamle, verneverdige bygninger som gir et godt bilde av hvordan slike steder var for over hundre år siden. Innmarka på Mikkelrud er dessuten blant landets mest artsrike slåttemarker, og har den største solblomsbestanden (rødlisteført art) på Østlandet.

I januar ble det innvilget midler til istandsetting av låven fra Norsk Kulturminnefond, og prosjektet ble gjennomført i sommer.

I kulturminneplanen for Aurskog-Høland kommune er Mikkelrud vurdert som verneverdig og anbefalt sikret gjennom regulering til spesialområde for bevaring.

Det er to ildsteder knyttet til skorsteinen, en vedovn i stua og en inne i grua. Tidligere har det vært vedovn i soverommet på loftet, men denne er fjernet. Det er behov for en gjennomgang og vedlikehold for å gjøre konstruksjonen sikker nok til å kunne tas i bruk.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss