Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1486 Skald Kultur & Skjerdal Bruk v/Jon Skjerdal - restaurering av tømmerlåve.

fikk på styremøte 28. oktober 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til restaurering av tømmerlåve ved Nigarden i Skjerdal

Skald Kultur & Skjerdal Bruk er nyopprettet av Jon Skjerdal og kona An-Magritt Lindtner med formål å restaurere og utvikle det gamle nedlagte gårdsbruket Nigarden i Aurland. Selskapet er i sitt første driftsår.

Jon Skjerdal har gjennom utdanning og yrke som tidligere kultursjef utviklet stor interesse og kompetanse for kulturminnevern som basis for verdiskaping.
Som festivalsjef, samt styreleder og eier av Skald forlag, ser han store muligheter til å forene kulturminnevern med moderne kulturuttrykk i det unike bygnings- og naturmiljøet i Skjerdal, midt i Verdsarvområdet.

Det gamle tunet i Nigarden er et samlet og enhetlig bygningsmiljø, og ligger i et unikt kulturlandskap høyt over Aurlandsdalen. Bygningsmiljøet er definert som regionalt kulturminne av fylkeskultursjefen i Sogn og Fjordane.

Nigarden har totalt 7 bygninger i tunet; Bustadhus, bu, eldhus, tømmerlåve og tømmerfjøs, alle bygd i første halvdel av 1800-tallet. I tillegg en nyere låve og vinsj hus for vare heis til sjøen. Til bruket ligger det også tre støler/sel.

Planen er at alle bygningene skal restaureres over en ti-års periode og man vil begynne med den store tømmerlåven og det gamle tømmerfjøset i tunet som er i dårlig stand.

Tømmerlåven er en laftet bygning som har fungert som fór lager, lagring av landbruksutstyr og husdyrrom til småfe.

Målet med tiltaket er å sette restaureringen av bygningene inn i en større sammenheng, ta dem i bruk som arena for den immaterielle kulturarven; fortellertradisjonen med folketro, lokale sagn og eventyr, folketoner og musikk, koblet sammen med moderne uttrykk. Dette er basert på et mål om nyskaping i, og styring av vår UNESCO Verdsarv.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss