Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1473 A Lars Erik Støver - omlegging av skifertak på uthuset på Øygjerdet

fikk på styremøte 28. oktober 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 50.000 til omlegging av skifeertak på uthuset på Øygjerdet på Værnes

Byggmester Ellen Giskås har laget en rapport over Øygjerdet, etter en befaring sammen med Gunn Hege Lande hos Norsk Kulturminnefond og huseier:

Gårdstunet består av våningshus, stabbur og uthus. Rapporten har hovedfokus på uthus, men stabbur og hovedhuset må ses i sammenheng med helheten som danner tunet.

Uthuset er bygd i bindingsverk og laft, og er fra 1863. Taket er tekket med Stjørdals skifer og lagt direkte på bordtaket. Denne skiferen er fyllitskifer og har en blågrå til blåsvart farge. Fra 1860 årene ble det større virksomhet i skiferproduksjonen i Stjørdal kommune og i 1890 var det registrert hele 19 skiferbrudd her.

Jorda på gården, som har historie helt tilbake til 1500 tallet, ble kjøpt av Markus Førei Hofstad tidlig på 1860-tallet og nå er det Lars Erik Støver (6. generasjon) sin tur til å ta over slektsgården etter sin tipp tipp oldefar.

Det er på høy tid med en omfattende takrestaurering for å bergene husene fra ytterligere forfall, og det anbefales å tekke om med høyst mulig bruk av opprinnelig stein. Imidlertid må man beregne en god del utbytting da Stjørdalsskifer er en mye løser stein enn Altaskifer. Takrennene er angrepet av rust og må utbedres samtidig.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss