Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1414 Asbjørn Ekse – Smaleflor i Steinslandstunet - Istandsetting

fikk på styremøte 17. juni 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til istandsetting av Smalefloren i Steinslandstunet.

I klyngetunet på Steinsland står husene i dag slik de gjorde før og representerer en tunform som var svært vanlig på midten av 1800-tallet. Men få er i dag så uendret som her. I følge bygdeboka for Modalen Herad er husene blitt flyttet flere ganger, siste gang i 1887. Imidlertid ble det 2007 gjennomført en dendrokronologisk undersøkelse som konkluderer med at våningshuset trolig ble satt opp første gang sommeren 1754. Bygdeboka forteller også at Steinsland har hatt lite furuskog og at bygningsmaterialer har vært en knapp ressurs. Disse faktorene har medvirket til stor gjenbruk av materialer.

Eierene på Steinsland, Liv og Asbjørn Ekse, har som mål at garden skal sikres slik at antikvariske verdier ikke går tapt. De har de siste årene gjort et omfattende oppryddings- og istandsettingsarbeid, og nå er de den gamle smalefloren (sauefjøs???) som står for tur.

Alle husene på Steinsland hadde tidligere never og torvtekking. Modalen og bygdene omkring har tradisjonelt hatt mye stor og fin bjørk som egnet seg. På 1980- tallet ble imidlertid torven fjernet og erstattet med bølgeblikk/aluminiumsplater; noe som trolig har reddet bygningene fra totalt forfall.

I dag har Hordaland svært få bygninger igjen med original nevertekking, og det er derfor svært viktig å få gjennomført hele den gamle prosessen som hører til never og torvtekking. I denne forbindelse er det behov for lokal never til istandsettingsprosjekter, og det er derfor viktig å få med bønder og skogeiere på kurs.

Eierne av Steinslandstunet har tilgang på god neverskog, og man vil derfor benytte Steinslandstunet som en opplærings arena for tradisjonell nevertekking.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss