Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1387 A Lars og Ida Helene Braastad – Balke Østre Søndre - Fjøs

fikk på styremøte 17. juni 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 31.800 til restaurering/bevaring av fjøs ved Balke Østre Søndre på Toten.

Gården Balke østre søndre ligger på et høydedrag mot Mjøsa på Østre Toten. Som en del av tunet ligger også den fredete middelalderkirken Balke fra ca. år 1200. Pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim går forbi tunet.

Husene på gården ligger i et såkalt firkant tun, bygget på begynnelsen av 1800-tallet og anses for å være det best bevarte og intakte 1800-talls gardstun på Østre Toten. Hovedbygningen ble fredet i 1929, men fjøset inngår i nevnte tun.
Garden ligger innenfor det nasjonale kulturlandskapsområdet Hoff-Balke-Kapp, hvor Balkegrenda av kommunen er spesielt fremhevet som verneverdig.

Lars Braastad og Ida Braastad Balke kjøpte eiendommen i 2009 og har brukt mye midler på oppussing og restaurering, hele tiden i samråd med Riksantikvaren.
I 2009 ble det søkt midler hos Kulturminnefondet til stabbur, fjøs og drengestue, som etter en befaring ønsket at søknaden skulle begrenses til en bygning om gangen.

Stabburet er nå blitt restaurert kun med støtte fra SMIL.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss