Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1350 Nils Evanger - Jonas Lunds Hus i Eikvåg - Brannsikring

fikk på styremøte 8. februar 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 365.000 for montering av et vanntåkeanlegg i 1. og 2. etg. i Jonas Lunds hus i Eikevåg.

Familien Lund var gründerne av Farsund by og eide denne med alle dens aktiviteter på 1750-tallet. Det var skipsbyggeri, rederi, fiskeri og fiskeforedling, tønnefabrikk, reperbane, mosefargeproduksjon, tobakksfabrikk,. Spritfabrikk, avlsgårder hvorunder Huseby kongsgård og skogeiendommer med sager og meget mer. Familien var også eier av uthavnene Loshavn og Eikvåg med utenforliggende øyer.

I 1757 ble det tildelt kongelig kranprivilegium i Eikvåg med den betingelse at det skulle bygges et representativt hus som kunne ta imot viktige sjøfarende til overnatting.

Jonas Lund oppførte derfor i 1771 et hus, opprinnelig som gjestgiveri og handelssted. Huset ble lagt på stener, sannsynligvis balaststein som har kommet til Eikvåg med skuter som lå der om vinteren. På forsiden av huset ble det bygget brygge og med terrassert hageanlegg bakenfor. Huset var unorsk med nærmest kvadratisk gulvflate i to etasjer samt loft med høyt valmtak. Bygningen var beregnet på en familie i første og en familie i andre etasje, samt 4 rom under det høye taket til overnatting for farende. På slutten av 1800-tallet ble valmtaket tatt ned, sannsynligvis p.g.a. svikt i bærekonstruksjonene.

Under Napoleons krigene bleknet handelshuset Lund og eiendommene ble solgt på auksjon i 1857. Jonas Lunds hus har siden vært bebodd av mange og hatt dårlig vedlikehold.

I 1973 overtok familien Evanger til tross for advarsler, og restaurering har pågått over mange år. I 1975 ble det gamle taket revet og gjenoppbygget som opprinnelig.

I 1981 ble huset med have fredet av Riksantikvaren.
Huset er i dag ferdigrestaurert, og unikt i Farsund, fortsatt med den opprinnelige rominndeling og funksjon. Gulvflaten er på ca. 800 m2. Stuene er innredet med møbler fra 16-17 og 18 hundretallet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss