Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1310 Oslo Undervannsklubb 1951 - Fjordbåten Iona - Restaurering

fikk på styremøte 26. oktober 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 50.000 til fornying av bjelkeknær, dollbord og midtfisker på fjordbåten Iona.

Fjordbåt Iona – ex SKØ 102 Oscarsborg er bygget i Drøbak i 1944. Etter krigen ble fartøyet overtatt av Kystartilleriet, senere Den Norske marine, som benyttet fartøyet som ferge mellom Drøbak og Oscarsborg. Den siste tiden i marine gikk den en kort periode som ferge til Bolærne.

Oslo Undervannsklubb kjøpte i 1971 SKØ 102 fra marinen for en symbolsk sum og ga henne navnet Iona etter Arendalsbarken Iona som klubben hadde lokalisert vraket av noen tid i forveien. Oslo Undervannsklubb har senere benyttet Iona som baser for sportsdykking, som er klubbens hovedaktivitet.

Oslo Undervannsklubb er med fjordbåt Iona tilsluttet Norsk forening for fartøyvern og båten står på Riksantikvarens lister for verneverdige fartøy.
Hensikten med istandsettingen er å bevare en av de siste gjenværende fjordbåter bygget under 2. verdenskrig, dessuten å beholde Iona som et tjenelig fartøy for Oslo Undervannsklubb.

Iona har nå stått på land for istandsetting siden 2006. Status for arbeidet er at skroget er reparert med nye spanter og hud til godt under vannlinjen. Undervannsskroget er spikret opp og store deler av bjelkevegger og livholt er også skiftet. Arbeidet med fornying av dekket er i gang. Planen er, om økonomien tillater det, å fullføre arbeidet med dekket.
Under istandsetting blir fartøyet dokumentert – spesielt i forbindelse med demontering av eksisterende komponenter.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss