Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1303 Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) - Forskningsprosjekt om torvtak

fikk på styremøte 26. oktober 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 200.000 til et forskningsprosjekt om torvtak.

NIKU er i dag landets største uavhengige forskningsmiljø innenfor kulturminnefaglige spørsmål med over 80 ansatte, fordelt på 4 avdelinger.
NIKU har satt i gang arbeidet med å etablere et nytt forskningsprosjekt hvor temaet er eldre bygg med torvtak og problemer knyttet til dette tekningsmaterialet.

Prosjektet er det tatt initiativ til å undersøke bruken av torv som taktekking og fremskaffe kunnskap som kan sikre fremtidig bevaring av bygninger som i dag har slike tak. Undersøkelser de senere år har vist at mange, til dels svært verdifulle bygninger, har betydelige skader som kan knyttes til takkonstruksjonen og tekking med torv.

En foreløpig gjennomgang av taktekkingen på hus i eldre tider viser at man i enkelte deler av landet i liten grad hadde torvtak, bl.a. i Telemark og Hallingdal, mens torv var vanligere i andre landsdeler, bl.a. Setesdal.

Prosjektet har en tosidig relevans. I første rekke vil prosjektet frembringe kunnskap om eldre taktekkingsmetoder, når de ulike tekkingsmaterialene ble benyttet, hvor i landete og på hvilke bygningstyper. Prosjektet vil gi kunnskap om et teknisk problem som truer en viktig del av våre kulturminner og gi konstruktive innspill til bedre fremtidig forvaltning basert på ny kunnskap om fortidens byggeskikk. Prosjektet er også viktig med henblikk på klimaendringer som vil kunne medføre økt fuktighet og skader på eldre tømmerhus med torvtak, og gi innspill til ulike tiltak for å forhindre dette.

http://www.niku.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss