Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1296 Bømlo kommune – prosjekt Menneskeretter og menneskeverd

fikk på styremøte 24. august 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 50.000 til Tora Mostrastong seminaret og tildeling av statuetten for 2010 tuftet på kvinnerollen og kvinnen som tradisjonsbærer.

Det hevdes at Bømlo og Sunnhordland var ”kongeland” alt i år 920.

I 1995 markerte Den Norske Kirke sine første 1000 år på Moster med bakgrunn i at Olav Tryggvasson kom til Moster i 995. I 1024 kom Olav Haraldsson, senere Olav den Hellige til Moster for å sette kristenretten.

Historien sier at Tora Mostrastong, oppvokst på Moster, var mor til Håkon den Gode. Faren var Harald Hårfagre. Imidlertid, Tora ble aldri dronning og måtte akseptere at sønnen ble sendt til England som liten gutt. Håkon ville kristne landet da han kom tilbake og ble konge, men han måtte bøye av for stor motstand i folket.

Tora er trolig den mest fascinerende kvinnen i norsk middelalder-historie og etter kirkejubileet i 1995 ble en bronsestatue av Tora reist like ved den gamle kirken på Moster.

Arbeidet med statuen egget til videre innsats: Siden 2004 (da minnesmerket ble reist) er det årlig holdt et seminar tuftet på kvinnerollen og kvinnen som tradisjonsbærer etc. Senere, første gang i 2009, ble det delt ut en statuett som er en minikopi av minnesmerket over Tora, til en kvinne som har gjort en ekstra innsats på området: Omsorg, menneskeverd, forståing, toleranse og akseptering. Prisen gikk i 2009 til lagdommer Hanne Sophie Greve og Kronprinsesse Mette Marit er nominert til prisen i 2010.

http://mosteramfi.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss