Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1292 Kings Bay AS – Amundsen-villaen i Ny-Ålesund - restaurering og tilbakeføring.

fikk på styremøte 24. august 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 300.000 til restaurering og tilbakeføring av Amundsen-villaen i Ny-Ålesund.

Kings Bay AS ble stiftet i 1916 under navnet Kings Bay Kull Compani. Ny-Ålesund var opprinnelig et gruvesamfunn, men er i dag et internasjonalt forskningssamfunn. Det heleide, statlige aksjeselskapet Kings Bay AS, eier grunnen og nær alle bygningene i Ny-Ålesund. Allerede i 1910 var den første gruvedriften igangsatt og flere polferder på 1920 tallet hadde Ny-Ålesund som utgangspunkt. Bl.a. Roald Amundsens kryssing av Nordpolen med luftskipet Norge i 1926.

Kings Bay AS’ primære oppgave i dag er å tilby service- og infrastrukturtjenester til forskningsvirksomhetene som drives med utgangspunkt i Ny-Ålesund.

I dag er det 12 faste forskningsstasjoner i Ny-Ålesund, underlagt institusjoner fra 10 ulike land. I 2009 var det samlede belegget i Ny-Ålesund 26.400 overnattingsdøgn, hvor over halvparten var ”forskerdøgn”. Om sommeren kan Ny-Ålesund telle opptil 190 personer, mens om vinteren kan innbyggertallet være helt nede i 20.

Hovedtyngden av forskningsaktivitetene knytter seg til klimaforskning og miljøovervåkning.

I Nansen- og Amundsen-året 2011 ønsker Kings Bay AS å restaurere og tilbakeføre den automatisk freda Amundsen-villaen i Ny-Ålesund, til år 1926. Roald Amundsen fikk i forbindelse med sine polarekspedisjoner i 1925 og -26, benytte direktørens sommerbolig da han var i Ny-Ålesund. Dette gjør villaen spesiell i selg selv, men den er også spesiell fordi veggene er blitt dekorert med malerier med motiver fra polarekspedisjoner og fangstliv. Disse motivene har vært skjult under mange ombygginger.

Dekoren som er funnet skal konserveres og eksponeres. Leiligheten i andre etasje skal benyttes av direktøren i Kings Bay AS og første etasje skal brukes til representasjon med mulighet for bevertning av mindre grupper.

Tilbakeføringen av Amundsen-villaen er godt i gang etter en del forarbeider, og det har vært nødvendig å gjøre bygningsarkeologiske og bygningstekniske undersøkelser før entreprenører engasjeres.

Gjennom det videre arbeidet har det likevel dukket opp nye ting i forbindelse med konstruksjonen på bygningen. Bl.a. viser det seg at de brukte kull som isoleringsmateriale i etasjeskillene, og huset er ikke avstivet og svaier av den grunn i vinden i øst-vestlig retning.

Søknadsmidlene skal benyttes til de ekstraordinære tiltakene som er vurdert nødvendig å utføre etter at konstruksjonen ble åpnet og løsninger for bevaring og utbedring diskutert.

Disse tiltakene er:
- Bevaring av kull som isolasjon i bjelkelag mellom 1. og 2. etasje.
- Ta av utvendig kledning for å kunne avstive bygningen og vindtette best mulig.
- Frakt og reiser p.g.a. disse ekstra tiltakene.

http://www.kingsbay.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss