Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1289 Lahellegrunnen AS/Christiania Roklub - Kongen – rehabilitering av betongkai.

fikk på styremøte 24. august 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 200.000 til meromkostninger i forbindelse med fjerning av miljøskadelig stoffer ved rehabilitering av betongkaien ved ”Kongen”.

Christiania Roklub ble stiftet i mai 1878, og er en av Norges eldste roklubber med ca 430 medlemmer. Roklubben hadde inntil 1924 klubbhus på ”Brandsjæret” som nå er innlemmet i Filipstadkaia. I forbindelse med utbygginger der ble klubben anmodet om å skaffe seg en annen beliggenhet. I 1921 foreslo Oslo Havnevesen at Christiania Roklub kunne bygge klubbhus på Lahellegrunnen i Frognerkilen for derved å ligge trygt utenfor videre havneutbygging. Det nye klubbhuset ble tegnet av O. Sverre og i 1924 sto ”Kongen” ferdig, finansiert ved innsamlede midler fra medlemmer.

”Kongen” har de siste 60 år vært et vedlikeholdsproblem for Christiania Roklub. Med inntekter kun fra medlemskontingenter og noe restaurantdrift, ble bygget forsømt. Christiania Roklub hadde verken kompetanse eller kapasitet til å drive eiendommen på en forsvarlig måte, og Lahellegrunnen AS ble i 1997 stiftet som et driftsselskap, heleiet av Christiania Roklub.

”Kongen” mottok i 2006 kommunalt tilskudd på kr. 150.000 med begrunnelse av at eiendommen står oppført på Gul liste som bevaringsverdig; kulturminner som etter Byantikvarens vurdering har så stor kulturhistorisk eller arkitektonisk verdi at de søkes bevart.

I forbindelse med rehabilitering av fundamentet for bygningen ”Kongen”, er det nå oppdaget at fundamentet i 1949 ble påført et stoff som i utgangspunktet skulle bevare betongen. Ved analyser viser det seg at stoffet inneholder elementer som er kreftfremkallende (bitumen).

Opprinnelig er det inngått en kontrakt om rehabilitering av fundamentet (betongkaia) som bygget hviler på. Det miljøskadelige stoffet var ikke kjent da Lahellegrunnen AS aksepterte dette anbudet. For å få utført avtalte rehabiliteringsarbeider må fundamentet sandblåses og blåsesand og betongrester som er blandet med bitumen, må samles opp og deponeres i godkjent deponi.

http://www.christiania-roklub.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss