Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1274 Fossesholm Herregård - Avfukteranlegg

fikk på styremøte 3. juni 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til avfukteranlegg ved Fossesholm Herregård

I 1540-årene ble det grunnlagt en omfattende godssamling i hele nedre del av Drammensvassdraget. Bak denne sto Peder Hanssøn Litle, kongens høvedsmann på Akershus. Skoggårder og fossefall ble kjøpt opp med sikte på sagbruksdrift og trelasthandel i stor stil.

I 1763 kjøpte Jørgen von Cappelen Fossesholm og flyttet til gården. Jørgen hadde giftet seg rikt med en leverandør-enke på Kongsberg. Straks etter innflytting ble utbyggingen av gården igangsatt, og få år etter fremstod Fossesholm som et praktanlegg i rokokkostil.

Fest og representasjonsrommene ble lagt på rekke, som en paradesuite mellom storstuen i nord og havestuen i syd. Noen av rommene fikk tapeter malt av den svenske dekorasjonsmaleren Eric Gustav Tunmarck. De andre rommene fikk håndmalte og håndtrykte tapeter innført fra Frankrike, Tyskland og England.

De gode tidene for trelasthandelen fikk en brå slutt i 1807, og konkursene ventet for de fleste store handelshus og virksomheter. Fossesholms eier, Jørgen von Cappelen Omsted ga opp i 1822, og godset gikk på auksjon. De enkelte deler ble solgt for seg. Fossesholm ble drevet som to bondegårder frem til 1973 da Eiker Historielag ved hjelp av Eiker Sparebank og Øvre Eiker Kommune kjøpte bygningene med 22 mål tomt.

Fra 2006 har anlegget vært driftet av det konsoliderte museet Eiker og Lågendalen museum . Fossesholm er fredet.

Helt spesielt er at gården i dag huser Norges største samling av håndmalte og håndtrykte lerretstapeter fra 1700-tallet. For best mulig bevaring av gården og ikke minst tapetene, kreves det jevn luftfuktighet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss