Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1265 Hardanger Fartøyvernsenter - M/F Folgefonn - Sikring og tilrettelegging for publikum

fikk på styremøte 3. juni 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 250.000 til sikring av MF Folgefonn og til rettelegging for publikum når fergen kommer til Norge.

Hardanger og Voss museum er et konsolidert museum bestående av institusjonene Agatunet, Hardanger fartøyvernsenter, Hardanger folkemuseum, Kvam bygdemuseum, Ingebrigt Vik museet, Granvin bygdemuseum, Voss folkemuseum og kunsthuset Kabuso.

Museet har stor geografisk spredning og institusjonene stor tematisk bredde.
Bilfergen Folgefonn har en lang og viktig historie i Hardanger og Sunnhordland. Den ble levert i 1938 og gikk dagen etter på jomfrutur med 117 innbudte gjester fra Ålvik til Kinsarvik. Fergen gikk i rute frem til 1953, da hun ble erstattet. I påfølgende år ble Folgefonn benyttet som suppleringsferge flere steder, men i 1979 ble hun solgt og fraktet til England. Hun var da omtalt i Bergenspressa som landets eldste bilferge.

Hardanger og Voss Museum ved Hardanger Fartøyvernsenter har planer om å bringe den gamle bilfergen og kulturminnet MF Folgefonn hjem til Norge fra England med tanke på vern og formidling ved Hardanger Fartøyvernsenter.

Erith Yacht Club ved London eier ferja idag hvor den brukes som klubbhus.

Representanter har vært på syns- og tilstandsbefaring, og konkluderer med at fergen er av en slik karakter at den lar seg flytte. Riksantikvaren og Hordaland fylkesmuseum støtter hjemføringen av fartøyet. Riksantikvaren karakteriserer MF Folgefonn som svært verneverdig og bevilget i 2008 midler til hjemtransporten.

Hjemtransporten er dessverre blitt utsatt da Yachtklubben i London ikke kunne frigi båten før deres eget klubbhus sto ferdig. Imidlertid, i disse dager sluttfører Hardanger og Voss museum tinglysningen med Erith Yacht Club om kjøp og hjemtransport av fergen. Det er inngått avtale med Eide Marine Services om transport på lekter.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss