Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1258 Hurdal historielags samlinger - Bua ved Garsjøen i Hurdal - Sluttføring av restaurering

fikk av Stiftelsen UNI i juni 2010 innvilget kr. 75.000 til sluttføring av bua på Garsjøen.

Akershusmuseet, tidl. Akershus fylkesmuseum, søkte i 2007 om støtte til istandsettelse av Bua på Garsjøen i Hurdal.

Akershus fylkesmuseum omfatter 14 virksomheter i 12 kommuner i Akershus. Museets hovedkontor ligger på Strømmen. Hurdal Historielags Samlinger er en avdeling av Akershus fylkesmuseum.

Akershus fylkesmuseum, i samarbeid med museumsutvalget i Hurdal Historielags Samlinger og eier igangsatte i 2007 et prosjekt for å få istandsatt bua, trolig fra 1600 – 1700-tallet, på Garsjøen. Garsjøen fungerer som kommunens bygdetun og har spilt en viktig rolle i Hurdals kulturhistorie. Garsjøen har høy verneklasse i kommunens kulturminnevernplan og det er av stor betydning at bua blir reddet fra forfall slik at den kan inngå i bygdesamlingen og være del av ustillingstilbudet til publikum.

Garsjøen er en av mange ødegårder i Hurdal som ble bebodd av skogfinner midt på 1600-tallet. Garsjøen ble skysstasjon og gjestgiveri i 1795 fordi den nyanlagte Trondheimsveien gikk der forbi. Veitraseen går gjennom tunet med hovedbygningen på den ene siden og bryggerhuset/loftstua på den andre. På tunet finnes også et eldre hus, nemlig bua (som søknaden gjelder).

Gården er i privat eie, men bygningene disponeres av Hurdal Historielags Samlinger og fungerer som kommunens bygdetun.

Prosjektet ble i 2007 kostnadsført med kr. 300.000. D.v.s kr. 250.000 med tillegg av kr. 50.000 til Overflatebehandling og denkronologisk prøve. Stiftlesen UNI bevilget kr. 75.000 til dette arbeidet.

Siden 2007 er råteskadet materiale skiftet ut og i 2009 ble bua satt opp igjen med nye takåser.Både Akershusmuseet og Hurdahistorielags samlinger har som målsetting å sluttføre arbeidene i 2010.

Det gjenstår arbeider med grunnmur, tilbakeføring av panel og frontparti samt innvendige arbeider med legging av gulv.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss