Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1256 Pasviktunet / Svanvik Næringsbygg AS - Restaurering av 5 bygninger

fikk av Stiftelsen UNI i juni 2010 innvilget kr. 50.000 til restaurering/bevaring av 5 bygninger i forbindelse med utvikling av Pasviktunet.

Svanvik ligger i Pasvikdalen, 40 km fra Kirkenes.

Svanvik Utvikling er en prosjektorganisasjon som består av 8 organisasjoner og institusjoner i Svanvikområdet, som arbeider for å fremme ”arbeid og trivsel i nærmiljøet”.

Planene er nå å realisere et mindre bygdetun på Svanvik, en plan fra 1954, da et lokalt historielag kjøpte den såkalte Svanvikstua, bygget i 1855/56 av Sør-Varanger kommunes første ordfører, Hans P Kirkegaard. Stua skulle være hovedbygget i det planlagte bygdetun.

Den gang greide man ikke å realisere planene, og huset ble flyttet og overdratt til Sør-Varanger kommune.

I 2008 ble Svanvikstua flyttet tilbake etter initiativ fra Svanvik Næringsbygg. Til tross for store utgifter ble resultatet meget bra, og Svanvikstua ble tatt i bruk i 2009.

Del II som denne søknaden omfatter, gjelder selve Pasviktunet, med tilflytting av 5 mindre bygg. De fleste har vært uthus på gårder i Svanvikområdet. Disse 5 representerer de 5 gårdene som ble ryddet i Svanvikområdet i 1855/75 og er altså den eldste bebyggelsen i Pasvikdalen. Sammen med Svanvikstua, et av de eldste bygningene i Finnmark med vernestatus, skal disse danne et bygdetun.

De fleste av bygningene er i god stand, men må bl.a. ha nye tak.
For å realisere planen er lag og foreninger i bygda blitt aktivisert og mye av arbeidet vil bli gjort på dugnad.

Bakgrunn for prosjektet er et forsøk på å redde noe av den opprinnelige bureisingen i området. De første norske innflyttere kom fra Hamartraktene, Folldal, Alvdal og Tynset samtidig med innflyttere fra Nord-Finnland. Dette er det historiske aspekt.

Dernest vil et bygdetun i veikrysset Svanvik være med på å gjøre Svanvik til et sted å besøke.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss