Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1249 Stovivollen - 1. Tanum Speidergruppe - restaurering.

fikk på styremøte 20. april 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til oppussing av Stovivollen

1. Tanum speidergruppe er en speidergruppe i vestre Bærum med 60 aktive speidere i aldren 9 til 50 år. I tillegg har de mange foreldre som er engasjert for å støtte opp om hytter, utstyr og aktiviteter. Gruppa lever etter et ordtak: ”Til sammen er vi sterke”.

Bærum kommune, Natur- og idrettsforvaltningen v/kulturvern uttaler bl.a. om Stovivollens verneverdi: "At Stovivollen har høy verneverdi er hevet over tvil." Tilskuddet som ble gitt av fylkeskommunen og Riksantikvaren til istandsetting av Stovivollen i 1975, er et klart uttrykk for det.

Riksantikvaren og fylkeskommunen gir vanligvis bare tilskudd til kulturminner som er fredet eller regulert til spesialområde bevaring.

I Bærum er det bare to setre i marka hvor bebyggelsen er bevart. Den ene er Stovivollen. Seterhuset og uthuset er SEFRAK-registrert og helheten er markert som kulturmiljø i Bærumskart. Vollen vedlikeholdes av beitedyr. Under arkeologiske undersøkelser rundt, er det funnet rydningsrøyser.

Stovisetra er blant de eldste , bevarte setre i Norge. Den var seter for tre oppsittere på Stovi, men også Kveise, Skui og Butterud setret her. I dag står det to bygninger på vollen. Seterhuset antas oppført en gang på 1800-tallet. Seterdriften på Stovivollen ble nedlagt i 1935, og pollenundersøkelser viser at det har vært seterdrift her helt tilbake til år 1100 f.Kr.

Det gamle seterhuset tilhører Stovi gård, som har seterrettigheter så lenge bunnstokkene i sterhuset ligger der. Tanum speiderne disponerer bygningene og var de som fikk restaurert seterhuset i 1975 og fikk oppført uthuset året etter. Hadde ikke speiderne tatt hånd om det årlige vedlikeholdet etter istandsettelsen i 1975, ville kanskje heller ikke Stovivollen vært annet enn en grønn eng med et navn på kartet.

Nå trengs til oppussing utover det årlige vedlikeholdet, med bl.a. nye tak.

http://1tanum.wordpress.com/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss