Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1244 Oddbjørn Bertheussen - Grand Hotell i Vardø - Vinduer i 2. etg.samt drenering

...fikk på styremøte 20. april 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 for tilbakeføring av vinduer i 2. etg. i Gamle Grand Hotell i Vardø, samt til drenering av bygningen.

Gamle Grand Hotell eies av et familieforetak og har også tidligere nedlagt arbeid i å restaurere og bevare en stor trebygning fra slutten av 1800-tallet.

”Grand” sto ferdig rundt 1900 og er en av Nord-Norges eldste betongbygg, og representerer tidlig Jugend arkitektur. Finnmark ble som kjent brent under krigen, og ”Grand” er et av få bygg som står igjen.

Bygget ble reist som hotell i pomortida, dette i forbindelse med den økte trafikken mot øst. Det sies at hotellet var Nord-Norges fineste i sin tid med sentralvarme og elektrisk lys som ikke var vanlig på den tiden. Bygningen har i årenes løp rommet ulike virksomheter som bank, bibliotek, apotek, telegraf, galleri og skole. Grand er stort og pregende i bygen, og stikker seg ut i bybildet.

I 2005 ble fasaden pusset opp i samarbeid med kommunen for at byen skulle ta seg best mulig ut til 1000-år markeringen. Dette har vist seg å være viktig for byen og et løft i bybildet. Sommeren 2009 ble tak og vinduer renovert, med hjelp fra Stiftelsen UNI.

Fylkeskonservatoren vurderer Gamle Grand hotell til å ha en høy grad av verneverdi, i kraft av det miljøet det ligger i, høy alder, autentisitet, m.m. Den er SEFRAK registrert.

Det som nå gjenstår er tilbakeføring av vinduer i andre etasje, i samarbeid med Finnmark Fylkeskommune. Dessuten er drenering rund bygget svært viktig p.g.a. betydelige vannlekkasjer i kjeller.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss