Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1235 Oslofjordens Friluftsråd - brannsikring ved Homlungen og Struten fyr.

fikk på styremøte 20. april 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 350.000 til dette arbeidet.

Oslofjordens Friluftsråd (OF) er et frivillig samarbeidsorgan for kommuner og fylkeskommuner samt foreninger og organisasjoner, for forvaltning av friluftsressurser, fremme av friluftslivet og vern av natur ved Oslofjorden.

OF har utvidet sine oppgaver med friluftstilbudet ”Kystled Oslofjorden” i sin virksomhet. Kystleden har eksistert i 13 år og er svært etterspurt.

For å gjøre Oslofjorden mer tilgjengelig for allmennheten er det utviklet et nettverk av rimelige overnattingssteder i Oslofjorden, for alle, og det finnes i dag 31 kystledhytter. I kystleden er OF i ferd med å istandsette noen bygg med fredningsstatus, eller som er registrert i SEFRAK registeret. Flere bygg er klassifisert i risikoklasse 4 eller 6 i lov om brannvern.

De omsøkte prosjektene er:
Homlungen og Struten fyrstasjon i Østfold samt ”Båthus” i Buskerud.

Ytre Hvaler nasjonalpark er Norges første marine nasjonalpark, åpnet i 2009. Nasjonalparken er et vernetiltak som skal verne viktig natur- og marine verdier og kulturverdier. Homlungen og Struten fyrstasjoner ligger innenfor nasjonalparken.

Både Homlungen og Struten fyrstasjoner leies ut av Kystverket Sørvest til OF.

Homlungen ligger på en holme ved sydspissen av Kirkøy i Hvaler kommune. Fyret er fredet etter lov om kulturminner og det kreves omfattende tiltak for å få bruksendring for å åpne fyrstasjonen for allmennheten.

Struten fyrstasjon ligger nordvest for øygruppen Søstrene i Fredrikstad kommune. Fyrstasjonen har ingen vernestatus, men ligger i nasjonalparken og er sammen med Homlungen en del av tidligere tiders infrastruktur langs kysten og utgjør en helhet i kystens kulturarv. Det er et ønske at fyrstasjonen skal innlemmes i kystleden. En forutsetning for dette er at det må foreligge bruksendring og nødvendig brannsikringstiltak.

Båthus i Buskerud eies av Slemmestad arbeiderforening og Røyken kommune, men leies ut til OF. Båthuset har vernestatus kategori B i SEFRAK-registeret, og ligger mellom Åros og Sætre. Båthuset utgjør en bygningsmasse fra begynnelsen av 1900-tallet som feriested for en byborgerfamilie fra Christiania. OF er pålagt å utføre store bygningsmessige endringer for å tilfredsstille vilkårene for bruksendring.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss