Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1230 Rennesøy kommune - låve på Bru - restaurering.

fikk på styremøte 20. april 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til dette arbeidet.

Rennesøy kommune er kjent for å engasjere seg aktivt for å bevare kulturhistorien og kulturlandskap med spesiell status i kommunen. En gammel låve fra ca 1880 med en spesiell byggestil i et flott eldre gårdstun, er falleferdig og bør restaureres. Kommunen vil hjelpe grunneier i å få en finansieringsplan knyttet til å bevare dette bygget.

Faglig vurdering av løa ved Grete Holmboe, antikvar ved Ryfylkemuseet uttaler bl.a.: Stavkonstruksjonen er den lokale byggemåten med sterkest lokalt særpreg. Den finnes bare vest for fjellkjeden, fra vest-Agder i sør til Møre og Romsdal i nord. Hver region har sitt særpreg. Løa på Bru er et av få bevarte løer av dette slaget på Rennesøy. Den er en viktig del av kulturlandskapet og en viktig bygning for å kunne lese den lokale byggeskikken og kulturhistorien på stedet.

Låven er satt opp med parvise staver på tørrmur og har vernekategori C i SEFRAK-registeret.

Det foreligger god fotodokumentasjon og informasjon om gården og løa, og tiltak som bør gjøres er spesifisert i detalj av Grete Holmboe.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss