Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1214 Grøseta - diverse sikringstiltak.

...fikk av Stiftelsen UNI i april 2010 innvilget kr. 45.000 til diverse sikringstiltak på gården.

Knut Grøseth kommer fra Grøseth, og har hele sit liv arbeidet med den gamle gården. I dag er det sønnen som forpakter den, og selv er han pensjonert bonde.

Gammelhusa oppi Grøseta er fra tidlig på 1800-tallet og består av et våningshus, låve og to stabbur. I 1960 åra ble det bygget ny driftsbygning og bolighus nedenfor den gamle gården, da dette ville bli for store inngrep i det fine gamle tunet.

Gammelhusa oppi Grøseta har stått så å si uendret i flere generasjoner, fra tidlig 1800-tallet, og ligger på en vakker høyde med flott utsikt. Det går tursti/trim-løype forbi og er et populært utfartssted.

I alle år har Knut Grøseth tatt vare på husene ved å passe på at takene er tette, sette strekkfisk på låveveggen, slått gresset og gjort annet vedlikehold. Slekta har brukt våningshuset om somrene, men intet er blitt forandret på. Inventar og utstyr, både for folk og dyr, er som det har vært siden langt ned på 1800-tallet. Familien tenker seg at Gammelhusa etter hvert også kan bli et visningssted, et slags privat museum.

I 2009 ble bl.a. låven og våningshusets vestmur sikret og drenering ble lagt nord for våningshuset. Takog låvebru ble også sikret.

Neste fase blir bl.a. å sikre:
- det eldste buret (fra ca 1700-tallet)
- våningshusets svært gamle panel mot videre råte
- sør-muren under vestenden av våningshuset
- sluttføring av murerarbeid i kjelleren

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss