Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1205 Lund Bygdemuseum og Kulturbank - flytting av bedehus

... fikk på styremøte 8. februar 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til flytting av Heskestad Bedehus på Fjellhaug.

Lund Bygdemuseum og Kulturbank ligger i Lunde kommune helt sør i Rogaland. Museet er plassert i den gamle låven på Lund prestegård med rikholdige samlinger. Museet har regionsansvar for trehåndverk i Dalane og har særlig flotte samlinger fra rokkedreiing og møbelindustri.

På museet ligger også husmannsplassen ”Haien” der det foregår kulturaktiviteter hele sesongen.

Museet er eiet av Lund kommune, men har en fantastisk venneforening som hjelper til i den daglige driften om sommeren. Mange lag og foreninger møtes på museet og der trengs en storstue og et klasserom. Å få flyttet et bedehuset vil gi plass og nye muligheter.

Bakgrunnen er at i forbindelse med lokal kulturminneplan i Lund ble det vurdert som viktig å bevare ett bedehus. Det har vært mange bedehus i Lund. Noen er revet og de som står er i dårlig forfatning. Misjon, bedehusliv, vekkelser har vært, og er en viktig del av Lunds kulturarv. Kanskje spesielt i gamle Heskestad kommune. Tiden rundt 1920 var svært aktiv med vekkelser, misjonsforeninger og bedehusliv.

Bedehuset Fjellhaug er bygd i 1923 og er en representant for det mest typiske i bedehuskulturen i Lund. Både eksteriørmessig og interiørmessig er det sjeldent autentisk og intakt.

Lokalbefolkningen på Fjellhaug, som allerede har gamle skolen, -kulturhuset vegg i vegg, trenger ikke lenger bedehuset og kan tenke seg å rive det.
I ly av dette mener museet at flytting er beste alternativ med tanke på videre bevaring.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss