Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1184 Grong Bygdemuseum - Grong kommune - Bergsmogården - Utbedring av skader

fikk på styremøte i Stiftelsen UNI 8. desember 2009 innvilget kr. 210.000 til utbedring av skader på Bergsmolåna.

Grong Bygdemuseum består av 5 bygninger hvorav Bergsmolåna er hovedbygningen. De andre er stabbur, smie, bakerhus og ferjemannstue. Museet eies av Grong kommune.
Bergsmolåna viser hvordan hovedbygningen på en gård i Grong har vært innredet og utstyrt før i tiden, og der søkes bevart bl.a. møbler, husgeråd, inventar, redskaper, verktøy av antikvarisk og kulturhistorisk verdi.

Første del av låna ble bygget i 1833 med kjøkken, gang og to stuer i første etasje og med loft i andre. Siden, i 1870 og 1920 er den påbygget mot vest og øst. Bygningen står på sin opprinnelige plass, som betyr bl.a. lave grunnmurer.

Bergsmolåna har fått en knekk i lengderetningen i den vestre del av huset, og det er avdekket betydelige råteskader på syllstokk på begge langvegger. Det kan være råteskader på golvåser samt råteskader på bordkledning under vindu og ved syll rundt huset. Steinmuren er skadet p.g.a dårlig drensmasse og mangel på avløp til takvann.

Kostnadsoverslag på utbedringene beløper seg til ca kr. 420.000.

Namdalsmuseet har gitt en vurdering av verneverdi som konkluderer med følgende: ” Bergsmolåna faller inn under de fleste kriterier for vern og bør derfor tas vare på for ettertiden. Det er viktig at både planlegging og gjennomføring av restaurering skjer i nært samarbeid med vernemyndigheter. Hvis ikke, vil det i løpet av få år bli et betydelig større økonomisk løft.”

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss