Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1177 Carlhøi Turisthotell - sikring av brannkrav.

fikk av Stiftelsen UNI i desember 2009 innvilget kr. 90.720 til utførelse av brannsikringskrav fra Trøgstad kommune.

Carlshøi Turisthotell ligger i idyllisk beliggenhet i skrånede terreng ned mot Øyeren, med flott utsikt over Sandstangen.

Dampskipet Strømmen ble levert hit i 1865, beregnet for fart på Øyeren. Harald Pavels flyttet til Nedre Sand i 1890 og ble kaptein på D/S Strømmen. Imidlertid, da godstrafikken og den ordinære passasjertrafikken nesten i sin helhet ble overtatt av jernbanen, måtte man finne nye inntektsmuligheter for dampskipet, og turisttrafikk ble utviklet på Øyeren. Men en ting var å ha med seg turister på ”båttur”, men man hadde ikke noe sted å ta dem med til på land.

Løsningen ble derfor at man på slutten av 1890 tallet etablerte et sommerhotell ved Sandstangen. Hotellet opplevde sin storhetstid frem til 1916, og 1. Verdenskrig vanskeliggjorde leveranser av kull til dampskipene.

Carlhøi har gjennom tidene hatt flere og ulike kundegrupper. I tillegg til å være hotell har det fungert som badesanatorium, pensjonat, feriehjem og selskapslokaler.

Arnhild Arnegaard, som i dag eier Carlshøi, er oppvokst på gården nedre Sand, og hennes bestefar kom til gården i 1916 og var kaptein på bl.a. D/S Strømmen.
Sveitserstil- Korsbygningen Carlshøi er håndlaftet av søkketømmer fisket i Øyeren. Senere ble det satt på panel (også av søkketømmer), som i dag er like fin.

Fylkeskonservatoren var på befaring sammen med en representant for Norsk Kulturminnefond i juni 2009. De har rådet eier til å søke om midler til full takomlegg og samtidig om midler til brannsikring av bygget. Erfaringsmessig er brannfaren stor under prosjekt med istandsetting.

Fylkeskonservatoren bekrefter i brev at Carlshøi pensjonat har meget høy verneverdi. Bygningen er ikke fredet, men med sin meget spesielle egenart kan det lett argumenteres med at den er i fredningsklasse.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss