Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1136 Storfjordens Venner / Asle Ringdal - Furneset

fikk på styremøte 25. august 2009 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 209.837 til restaurering og brannsikring av stovehuset på garden Furnes i Møre og Romsdal.

Storfjordens Venner ble stiftet i 1975 og arbeider med å verne om kulturminner og levende tradisjoner. Interesseområdet er de nedlagte fjord- og fjellgårdene rundt Storfjorden på Sunnmøre. Her gjenreiser og restaurerer Storfjordens Venner bygninger finansiert ved egne midler, dugnad, offentlige og private tilskudd. Mange eiere får tilskudd til restaurering og transport. Foreningen deltar i rydding og vedlikehold m.m.

Furneset er nevnt i matrikkelen allerede i 1603 og var befolket frem til 1868. Dagens våningshus er trolig fra omkring 1800, men mye av tømmeret er eldre. Gården er en hyllegård som ligger 430 m.oh. på østsiden av Synnylvsfjorden i Stranda kommune. Gården ligger i verdensarvområdet.

Bygningen har råteskader og deler av tømmeret må derfor skiftes ut. Det er viktig å gjøre en fullstendig restaurering før situasjonen forverrer seg og kan bli vanskelig å bevare for ettertida. Brannvarslere og brannslokkingsapparat vil bli installert. I tillegg skal grunneierne legge ut vannledning fra elva og ned til huset. Fundamentet under ovnen skal utbedres og takgjennomføring av ovnsrøret skal utføres etter brannfor-skriftene. Et nytt torvtak vil gjøre bygningen mer stabil og sikre det mot vindskader.

Riksantikvaren har gitt tilskudd på kr. 1 mill.

Restaureringsarbeidet vil bli gjennomført i samarbeid de antikvariske styremakter i Møre og Romsdal og det vil bli lagt vekt på å sikre bygget mot fremtidig skade.

http://storfjordens-venner.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss