Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1125 Børter Gård DA - brannvarsling

fikk av Stiftelsen UNI i august 2009 innvilget kr. 75.000 til brannvarslingsanlegg ved Børter Gård.

Driften på Børter gård i Enebakk, Akershus, følger en 400 årig tradisjon. I dag som i 1609 utnyttes gårdens tømmer og vannfall. Historiske spor og nedarvet historisk kunnskap finnes på Børter som ingen andre steder.
På Børter finnes i dag et nesten urørt våningshus fra 1770 som har vært fredet siden 1922. I tillegg finnes 20 stk. gamle hus av varierende alder fra 1690 til 1930, en rekke er registrert i SEFRAK. Av de gamle bygningene er seks husmannsplasser, det meste autentisk, og området vurderes i rapport fra fylkekommunen ”å inneha regional og nasjonal verneverdi”.

Det er nå nødvendig å finne ny bruk til de gamle husene for å bedre muligheten til bevaring, og det er tenkt å bruke disse gamle miljøene til seminarer, kurs og annet. Det kulturbaserte næringsprosjektet vil kunne være ferdigstilt og i virksomhet i løpet av to år.

Det er utført brannforebyggende tiltak, men når de aller fleste husene igjen skal brukes til overnatting, vil det være ønskelig med et fullt utbygd brannvarslingsanlegg til 29 objekter. Området som skal overvåkes er på ca 1 km i utstrekning og det vurderes et trådløst varslingsanlegg.

Inngrep, som montering i fredet hus, krever dispensasjonssøknad fra fylkeskommunen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss