Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1075 Grøseta - sikring

fikk av Stiftelsen UNI i april 2009 innvilget kr. 30.000 til sikring og istandsetting av gammelhusa oppi Grøseta.

Knut Grøseth kommer fra, og har hele livet arbeidet med den gamle gården Grøseth. I dag er det sønnen som forpakter gården, og selv er han pensjonert bonde.

Gammelhusa oppi Grøseta er fra tidlig på 1800-tallet, og består av et våningshus, låve og to stabbur. I 1960 åra ble det bygget ny driftsbygning og bolighus nedenfor den gamle gården, da det vill bli for store inngrep i det fine gamle tunet.

Gammelhusa oppi Grøseta har stått så å si uendret i flere generasjoner, fra tidlig 1800-tallet, og ligger på en vakker høyde, med flott utsikt. Det går tursti/trim-løype forbi, og det er et populært utfartssted. I alle år har Knut Grøseth tatt vare på husene, ved å passe på at takene er tett, sette strekkfisk på låveveggen, slått gresset og gjort annet vedlikehold. Slekta har brukt våningshuset om somrene, men intet er blitt forandret på. Inventar og utstyr, både for folk og dyr, er som det har vært siden langt ned på 1800-tallet. Den yngre garde i familien tenker seg at Gammelhusa etter hvert også kan bli et visningssted, et slags privat museum.

Det ble for flere år siden tatt kontakt med myndighetene for å få råd og hjelp til sikring, men først i fjor ble det kontakt og flere befaringer, og det ble konkludert med at gården Grøset, fra 1800 tallet, har en meget høy grad av autentisitet, med usedvanlig mye originalt interiør og eksteriør bevart. Grøset gård som kulturminne vil kunne vurderes som svært verneverdig og klassifiseres som fredningsverdig.

Det er også opprettet god kontakt med og hjelp fra Stiftelsen Prestegårdslåna i Melhus (Som Stiftelsen UNI har gitt betydelig støtte.) Daglig leder Kristine Kaasa Moe gir stor støtteerklæring til det omsøkte prosjektet., og omtaler stedet som en perle som må bevares for etterslekten.

De planlagte sikringstiltakene, vil bli gjort i nært samarbeid med vernemyndighetene. Det er gitt muntlig tilsagn fra både kommune og fylkeskommune, og det vil også bli sendt søknad til Kulturminnefondet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss